注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Eager toa darig love

2014.请多注新浪围脖 my name “Maa-Yii”

 
 
 

日志

 
 
关于我

神经质. 时而大大咧咧. 时而静止. 我的内心.没多少人能懂. 感觉自己会想太多~ 我是一个幻想家!

网易考拉推荐

這天,感觸良多  

2010-04-11 00:32:22|  分类: 記記~ |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2010.3.10

今日,系我人生第一次去第三人民醫院,亦系我第一次去做義工.這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?

我地幾個響老人精神三科度幫手,一開始超無奈這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?,我地三個去到晤知有乜可以幫手,問下D護士,之後就叫左我地幾個去幫護工整理下D床鋪,等我地整好左之後,又無野做喇```跟住我就去幫人抹下台等地方,等我抹完喇```又無野做喇```我地三個又非常無奈感企響門口這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?,後來距地兩個去幫D病人推去做檢查,之後我就去幫護工同D老人沖涼,正確來講系着下衫,抹幹下個身.記得一開始入果個幫老人沖涼既房間時,我有D``````尷尬掛~~這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?因為畢竟幫老人沖涼既話,就難免會見到人地既生殖器官,只系對方系老人家而已.過左一陣之後,我就無顧忌太多,就開始幫老人着下衫啊~抹下身感咯~但我見多數果D坐輪椅既老人都系着好件衫,至於條褲就着到相當程度,之後就用布蓋住,方便護工T下距有無賴尿賴屎感咯~~幫大部分老人沖好涼之後,我就又傻傻一個周圍行下感這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?.諗起幫D老人家沖涼既情景,啟發左我好多:系米人老左就會變成感呢?這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?無法自理?無法清晰表達自己?或等等.

總有一日會再次將自己一絲不掛感暴露響人地面前呢?第一次,系出生,我地系BB既時候,而最後一次,就系死神接我地既時候.第一次系降臨系呢個世界,最後一次系離開呢個世界;開始系歡樂,最後卻系悲傷.令我感到人類也不過如此可悲罷了;

後來10點左右,老人家就要開始食飯,我就去幫一個臥床既婆婆喂飯食,我清晰記得護士叫距做"四婆"

四婆晤可以落床,因為距系容易跌倒既,跟住要注意晤可以比距啃親,飲食要低鹽低脂,所以我喂既系爛飯,一開始我喂吖四婆,距都肯食,但喂左一、兩口之後距就話飽了!之後我就好似哄細路感哄距,之後距就又食左一、兩口,之後我就點哄距,距都話距飽了,晤食了窩,今岩有個護士行入來,問四婆做乜晤食飯,四婆始終話距飽了,跟住護士羅左個好細好細個既蛋糕仔,響四婆面前揚左幾下,四婆就伸手食左個蛋糕仔。個護士話窩:四婆晤系晤食,系識食者。但之後我再喂,四婆都晤肯食,最後就打針,無食了。

後來老人家都食好曬飯,我地就可以走先,成個上午都戴住個口罩好辛苦咯!這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?呼吸無感暢順,走既時候大概11點10分左右,之後就要兩點半再集中。後來聽下響老人精神一科既HY講,距地果度有學姐帶,距地可以跟住學姐學下打針!仲學左點樣插尿管添!我覺得真系好咯~~不過距地果度就恐怖D,連D病人都無三科感正常;到左兩點半之後,我地又開始繼續工作,中午就更加無奈,感覺無野做既這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?

後來見到護士用按摩器幫D老人家按摩,我地幾個就企住T(因為無野做嘛,惟有望下D護士有咩做咯```)後來我地又幫D老人家按摩,果個按摩器好震吖!我幫一個婆婆按摩既時候,婆婆好似細路仔感,仲話個按摩器點解感得意既?震下震下(當然,婆婆並晤系清晰感表達出來,系顫抖感講,要仔細D聽先會清楚咯~)。見到果個婆婆笑既時候,我覺得好感動,點講好呢?見住距感開心,連我自己都開心埋一份咯!後來4點左右,就又要喂距地食飯咯,

最後,結束左我地一日既義工喇!這天,感觸良多 - MR.J仼孒 - 現在,我夠資格愛你了嗎?

響過程當中,真系完全體驗到:老人家同細路差晤多。

所以我覺得,當純潔降臨系人既身上時,卻永遠只有嬰兒同老人既時候,呢種感覺好强烈,亦感覺到,原來當人長大左之後,細個既純潔、天真、善良……往往系成長既階梯上因為各種各樣既因素而漸漸淡忘了,其實我都系者,我而家都會覺得細路仔D野好幼稚,但細想下,自己何嘗晤系響呢種幼稚中成長過來?

不過,我覺得,當人老左之後真系好悲慘,每日既生活就好似系度等待住死神既到來。

還有我覺得最難頂系,D人一句句粗口,真系無奈極點。

————————————————————————————

呢一日就感漫長又短暫地結束了,

     但響我既內心,仿佛意味着開始……

  评论这张
 
阅读(27)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017